Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, η φυσιολογία των πυρκαγιών που ξεσπούν στη χώρα τις καλοκαιρινές περιόδους, έχει αλλάξει ριζικά. Οι φωτιές πλέον είναι πολύ πιο καταστροφικές και εκτός από την ρύπανση του περιβάλλοντος και τις καμένες εκτάσεις που δημιουργούν μεγάλες τρύπες οξυγόνου, σε πολλές περιπτώσεις όπως στο Μάτι, προκαλούν και απώλειες τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο, όσο και στο ζωικό βασίλειο. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας που συμβάλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών με νέα μέσα είναι αναγκαίος. Και από το 2003 ένα από τα σημαντικά μέσα είναι ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Ο χάρτης αυτός εκδίδεται από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου και η εκπόνησή του ολοκληρώνεται μέχρι τις 12.30 της προηγούμενης ημέρας από την ημέρα για την οποία αυτός θα ισχύει. Η παρουσίαση των στοιχείων σε μορφή χάρτη, έχει σαν σκοπό τη συγκριτική αξιολόγηση των διαφόρων περιοχών που απεικονίζονται.

Η σύνταξή του, γίνεται από ειδική ομάδα έκδοσης, η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες με ειδικές γνώσεις και πολύχρονη εμπειρία στο αντικείμενο (Δασολόγους και Μετεωρολόγους) της Γενικής Διεύθυνσης Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…