Δεν διαπιστώθηκε ρύπανση από πετρελαιοειδή, στη θαλάσσια περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης.

Η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, έδωσε στη δημοσιότητα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων θαλασσινού νερού, που ελήφθησαν λίγο μετά το Πάσχα από τη θαλάσσια περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, ύστερα από πληροφορίες για εμφάνιση κηλίδων λιπαντικών ουσιών και νεκρών ψαριών στον αιγιαλό.



Η εργαστηριακή έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «από τα αποτελέσματα της ανάλυσης προκύπτει ότι οι τιμές συγκέντρωσης υδρογονανθράκων και ορυκτελαίων στα δείγματα είναι πολύ χαμηλές», αφού «η ανάλυση του δείγματος έδωσε τιμές σε υδρογονάνθρακες- ορυκτέλαια: 89 μg/l», τη στιγμή που το όριο για τα ορυκτά έλαια, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση για την ποιότητα των επιφανειακών υδάτων για κολύμβηση, είναι 300 μg/l.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων επιβεβαιώνουν τις διαπιστώσεις του μακροσκοπικού ελέγχου που είχε γίνει στο πλαίσιο της αυτοψίας, σύμφωνα με τις οποίες η δυσμενής εικόνα της θαλάσσιας περιοχής στο συγκεκριμένο σημείο, (μεταξύ Δενδροποτάμου και πρώην ΧΑΔΑ), οφειλόταν σε εκτεταμένη αποσύνθεση μεγάλων ποσοτήτων φυκιών. Η έκθεση κάνει λόγο για έντονη οσμή σήψης και γενικότερη δυσοσμία κατά την πραγματοποίηση της αυτοψίας, και προσθέτει: «η αιτία του συναγερμού είναι ένα φυσικό φαινόμενο που λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, προκαλεί συχνά στο συγκεκριμένο σημείο του Θερμαϊκού Κόλπου υψηλές συγκεντρώσεις φυκιών σε κατάσταση αποσύνθεσης και το πιθανότερο είναι για τον ίδιο λόγο να ξεβράστηκαν εκεί, νεκρές οι θαλάσσιες χελώνες».

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν άμεση και ανέφερε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή σε ό,τι αφορά ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…