Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε γνωστή τη συγκεκριμένη προειδοποίηση αυτή την εβδομάδα εν μέσω της χαοτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τη διάθεση δόσεων εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, η απειλή της φον ντερ Λάιεν, έφερε την απάντηση από τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer και τη συνεργάτιδα BioNTech.
Συγκεκριμένα, οι δυο εταιρείες έχουν περιγράψει στις Βρυξέλλες την ισχύ που κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει της οποίας θα μπορούσε να εμποδίσει την αποστολή πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή εμβολίων και δημιουργούνται στη βόρεια Αγγλία.
Συγκεκριμένα, μια εταιρεία χημικών στη μικρή πόλη Σνέιθ στο Βόρειο Γιορκσάιρ, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την ΕΕ πριν από τα Χριστούγεννα και έκτοτε έχει παραδώσει «λιπίδια» σε εργοστάσια της Pfizer στην Ένωση, σύμφωνα με το Telegraph.
Σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον και η ομάδα του κινηθούν για να μπλοκάρουν αυτές τις παραδόσεις, τότε η παραγωγή εμβολίων στο βασικό εργοστάσιο του Βελγίου, θα μπορούσε να τεθεί σε αδράνεια μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων.
Εκπρόσωπος της Pfizer είπε χαρακτηριστικά στον Telegraph: «Είμαστε σαφείς με όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η ελεύθερη διασυνοριακή κυκλοφορία αγαθών και προμηθειών είναι απολύτως κρίσιμη για την Pfizer και τους ασθενείς που εξυπηρετούμε».
