Ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές δικογραφίες που προέκυψαν από περιστατικά στη Λάρισα και αφορούν αναφορές δικαστικής υπαλλήλου και αστυνομικών.
«Η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας δεν δικαιούται να μπει στην ουσία των υποθέσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο ρόλος της περιορίζεται στο να εξετάσει εάν τα φερόμενα αδικήματα συνδέονται με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή ή αν υποκρύπτεται πολιτική δίωξη.
Πώς ψήφισαν τα κόμματα
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά ψήφισαν το ΚΚΕ και η Νίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών», επιφυλασσόμενοι να τοποθετηθούν αναλυτικότερα στην Ολομέλεια.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η απόφαση για την ουσία της υπόθεσης ανήκει αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως «η εκδίκαση γίνεται από τα αρμόδια ποινικά δικαστήρια, εφόσον αποφασιστεί η άρση της ασυλίας».
«Υπάρχει μεγαλύτερη ωριμότητα του πολιτικού προσωπικού»
Ο κ. Γεωργαντάς στάθηκε και στην αλλαγή της κοινοβουλευτικής πρακτικής τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι η Βουλή εγκρίνει πλέον πολύ περισσότερα αιτήματα άρσης ασυλίας σε σχέση με το παρελθόν.
Όπως ανέφερε, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εγκρινόταν περίπου το 35% των σχετικών αιτημάτων, στην πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό ανήλθε στο 67%, ενώ σήμερα ξεπερνά το 80%.
«Σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται και στους ίδιους τους βουλευτές, που έρχονται και ζητούν την άρση της ασυλίας τους, ακριβώς επειδή δεν θέλουν να υπάρχει καμία σκιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι είπε για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα να γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της δικογραφίας.
«Πρέπει πρώτα να δούμε ακριβώς τι υπάρχει στη δικογραφία, να δούμε ακριβώς τις θέσεις του κυρίου Αβραμόπουλου και μετά να αποφασίσουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση, εφόσον αφορά εν ενεργεία βουλευτή, θα ακολουθήσει τη θεσμική διαδικασία μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας και της Ολομέλειας.
«Η Βουλή δεν εξετάζει την ποινική ουσία»
Κλείνοντας, ο Γιώργος Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι η Βουλή μπορεί να ζητήσει διευκρινίσεις μόνο στο μέτρο που αυτές βοηθούν να διαπιστωθεί αν μια υπόθεση συνδέεται με πολιτική δραστηριότητα ή με ενδεχόμενη πολιτική δίωξη.
«Κάποια πράγματα που θα μας βοηθήσουν για να βγάλουμε συμπεράσματα κατά πόσο σχετίζονται με πολιτική δραστηριότητα ή με πολιτική δίωξη, γίνονται ερωτήσεις σχετικά», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η ουσία της ποινικής υπόθεσης παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: