Print this page

«Οι οριοθετήσεις και οι κυρώσεις δεν είναι πια ένα πλάνο, είναι μια πραγματικότητα και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτήν την επιτυχία και στο εσωτερικό της Ελλάδος γιατί και μόνο που βλέπετε πως εκφράστηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ – γιατί μπορεί μερικοί στην Ελλάδα να μην έχουν πάρει χαμπάρι ότι ήταν τόσο σημαντικό – όταν εγώ διαβάζω τι λέει η Hurriyet, η Sabah, η  Milliyet, για το τι κάναμε με αυτές τις οριοθετήσεις, καταλαβαίνουμε ότι σίγουρα είναι κάτι καλό για να είναι τόσο εκνευρισμένοι και να λένε ότι είναι σκανδαλώδης αυτή η απόφαση».

Αυτό επεσήμανε ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107.7 και στον Δημήτρη Βενιέρη, αναφορικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ και τις κυρώσεις των δύο συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Για την επέκταση των χωρικών υδάτων, ο κ. Λυγερός εξήγησε ότι : «Πρέπει να είναι συνολική. Δεν πρέπει να είναι τμηματική (…). Θέλω να υπενθυμίσω ότι το Casus Belli της Τουρκίας από το 1995, αφορά οποιαδήποτε επέκταση, ακόμα κι αν είναι τμηματική.  Αρα όσοι πιστεύουν ότι κάνοντας μια τμηματική επέκταση, αποφεύγουμε το casus belli, είναι σε λάθος δρόμο, και αυτό το διευκρίνισε η Τουρκία και πριν ένα χρόνο, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να κάνει το ίδιο. 

Λέω απλώς ότι το Δίκαιο της Θάλασσας, αυτό που προβλέπει, το 82, είναι μια επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια παντού. Είναι ένα θέμα ολικό. Αρα αν εμείς το παρουσιάζουμε σταδιακά είναι ένα άλλο θέμα, αλλά στο τέλος η απόφαση πρέπει να είναι ολική. Αν δεν μπούμε σε μία ολική απόφαση, τότε σημαίνει κάτι εκεί που δεν το κάναμε. Είναι το ίδιο με την θέσπιση της ΑΟΖ. Η θέσπιση γίνεται μονομερώς και γίνεται για όλη την επικράτεια και δεν γίνεται τμηματικά. Το μόνο που γίνεται τμηματικά, είναι οι οριοθετήσεις. Αρα, σε αυτό το πλαίσιο, εδώ περιμένω σαν πλάνο μια συνολική επέκταση 12 ναυτικών μιλίων και όχι τμηματική» τόνισε στην ανάλυσή του ο κ. Λυγερός,  και συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετική επισήμανση:

«Στο casus belli δεν σκοντάψαμε τώρα, το ξέρουμε από το ’95. Αρα, για να το αναλύσουμε λίγο πιο τεχνικά, είναι ότι όταν κάνουμε τμηματική επέκταση ή ολική επέκταση, το casus belli ενεργοποιείται, άρα το κόστος είναι το ίδιο. -Όταν κάνετε ολική επέκταση έχετε μεγαλύτερο όφελος, έτσι όλοι ξέρουν ότι κάνετε ακριβώς το ίδιο που έκαναν όλοι οι άλλοι. Ενώ όταν κάνετε τμηματική, κάθε φορά πρέπει να εξηγήσετε στους άλλους γιατί το κάνετε μόνο σ’ αυτό το σημείο».

«Εγώ ξαναλέω, το να κάνουμε μία οριοθέτηση, είναι εντάξει, μπορεί να είναι τμηματική, κι αυτό είναι εντάξει» – (ΣΣ στην περίπτωση του Καστελλόριζου) : «Δεν το κάναμε για το Καστελλόριζο. Το κάναμε μόνο και μόνο για να ακυρώσουμε το μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη. Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος. Αρα οποιεσδήποτε άλλες αναλύσεις πάνω σε αυτό, είναι απλώς φούσκες πολιτικές», υπογράμμισε ο κ. Λυγερός.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…