Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η ρύθμιση:
«Είναι ad hoc, εφαρμόζεται άπαξ, μία φορά, δεν αναιρεί την περίοδο της επταετίας που έχει θεσπιστεί ήδη από το 2014 από την διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, και έχει αυστηρότερες πλέον δικλείδες ασφαλείας που συνδέουν αυτήν την άδεια διαμονής, δεν μιλάμε ούτε για νομιμοποιήσεις, ούτε για ελληνοποιήσεις, μιλάμε για μία άδεια διαμονής που συνδέεται με την εργασία».
Για τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και από κάποιους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Σκέρτσος τόνισε: «Τιμώ και σέβομαι τον Αντώνη Σαμαρά, υπήρξε ένας αποτελεσματικός και πραγματιστής πρωθυπουργός σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, έδωσε μάχες και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Απο κει και πέρα νομίζω η ευθύνη ήταν στα χέρια της κυβέρνησης να κάνει μια καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση, πριν εισαχθεί η ρύθμιση στη Βουλή.
Επομένως, θεωρώ ότι έχουν γίνει και έχουν δοθεί όλες οι αναγκαίες διευκρινήσεις, και από εκεί και πέρα εύλογα τίθεται και το ζήτημα ως προς την κομματική πειθαρχία, όπως τίθεται σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που κατεβάζει η κυβέρνηση, φυσικά, έχει το δικαίωμα και μπορεί να εξαιρείται από κάτι τέτοιο, ένας πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται σε ένα ειδικό status».
Επισήμανε ακόμη ότι: «Μαζί με την ρύθμιση αυτή, έρχεται και ένας νέος θεσμός, ο οποίος εισάγεται, και ονομάζεται Συντονιστής Απελάσεων. Είναι κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις αρμόδιες αρχές για τα ζητήματα μετανάστευσης, ώστε να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε, και τις διαδικασίες των απελάσεων. Επομένως, κάποιος ο οποίος δεν θα ταυτοποιηθεί πλέον με αυτήν την δυνατότητα που του δίνει η Πολιτεία, θα βρεθεί στην διαδικασία της απέλασης».