Να αλλάζουμε τα χάρτινα καλαμάκια κάθε πέντε λεπτά ή να αποφύγουμε τελείως τη χρήση τους, προτρέπει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Ιωάννης Κατσογιάννης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status fm και στην εκπομπή Τάδε Έφη

...Άρης με την Έφη Παφίτου και τον Άρη Παπιδάκη μετά την αποκάλυψη για την παρουσία PFAS (αιώνια χημικά) και στα χάρτινα καλαμάκια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Additives and Contaminants journal. Οι ερευνητές εξέτασαν 39 μάρκες από καλαμάκια που προμηθεύτηκαν από σούπερ μάρκετ, αλυσίδες παιχνιδιών, ταχυφαγεία κ.α. στο Βέλγιο. Τα καλαμάκια που εξέτασαν ήταν κατασκευασμένα από χαρτί, μπαμπού, τζάμι, ανοξείδωτο ατσάλι ή πλαστικό και η μελέτη βρήκε ότι το 69% περιείχε PFAS. «Πρωταθλητές» βγήκαν τα χάρτινα καλαμάκια με το 90% να περιέχει τα «παντοτινά χημικά», ακολούθησαν με 80% αυτά από μπαμπού, 75% τα πλαστικά και 40% τα γυάλινα.

"Η έρευνα για τα χάρτινα καλαμάκια έχει ταράξει τα νερά ίσως γιατί κανένας δεν είχε σκεφτεί να μετρήσει αυτές τις ουσίες που βρίσκονται σ αυτά τα προΪόντα διότι προσφέρουν κάποιες ιδιότητες οι οποίες τα κάνουν να είναι πιο ελκυστικά και πιο εύχρηστα. Για παράδειγμα απομακρύνουν τη γρήγορη διάβρωση. Τα pfhas για να μετρηθούν στο υγρό είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ανάλυση. Αιώνια χημικά, δεν απομακρύνονται από το περιβάλλον. Άρα υπάρχει μια πιθανότητα κάποιο ποσοστό από αυτά να υπάρχει στην πρώτη ύλη λόγω της ανακύκλωσης", είπε ο κ. Κατσογιάννης και συνέχισε: "Τα πλαστικά καλαμάκια καλώς σε αυτή τη φάση έχουν απαγορευθεί διότι αυτά κάνουν άλλου είδους κακό στο περιβάλλον. Ευθύνονται για τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον που εισέρχονται στην διατροφική αλυσίδα. Τα χάρτινα καλαμάκια μας έχουν επιβληθεί, δεν είναι ελκυστικά στον καταναλωτή και μετά και τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρώ σίγουρο ότι τα αιώνια χημικά που περιέχουν απελευθερώνονται στο ρόφημα που καταναλώνουμε. Έτσι και γω  κι άλλοι επιστήμονες προτείνουμε στον κόσμο το εξής: Όπου μπορούμε να αποφεύγουμε την χρήση καλαμακίων. Να μην τα χρησιμοποιούμε καθόλου. Και όπου δεν μπορούμε να το αποφύγουμε να αλλάζουμε κάθε πέντε λεπτά καλαμάκι, γιατί όσο πιο πολύ μένει στο υγρό τόσο περοσσότερα χημικά αποβάλλει", κατέληξε.      

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…