Print this page

«Αν κάνουμε παιχνίδια κομματικής εκμετάλλευσης σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας» σημείωσε ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107.7 για το ζήτημα των επισυνδέσεων που έχει εκτινάξει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Κρατώντας αποστάσεις και τοποθετούμενος ως καθηγητής σημείωσε πως παρακολουθήσεις γινόντουσαν γίνονται και θα γίνονται σε κάθε εποχή, απλώς θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς τρόποι λειτουργίας των θεσμών. «Πάντα θεωρούσα πως η ευθύνη της ΕΥΠ θα πρέπει να περιέρχεται στην αρμοδιότητα του εκάστοτε ΠΘ και φυσικά να τελεί υπό τον έλεγχο κοινοβουλευτικών οργάνων». Και συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό η ΕΥΠ να είναι υπό τον έλεγχο άλλου φορέα, αφού με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν άλλοι να παρακολουθούν τον ίδιο τον ΠΘ»            

Αναφορικά με τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη επισήμανε ότι «η θεσμική στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σωστή, καθώς δεν διέρρευσε τίποτα σε εφημερίδες, δεν έβαλε κάποιον να υποννοεί πράγματα, πήγε κατευθείαν στον Αρειο Πάγο  και το πάει μαλακά μέχρι στιγμής», ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος εκτιμά ότι «ορθώς ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποδέχτηκε την κυβερνητική κλήση να υπάρξει συνάντηση στην οποία θα του παρατεθούν οι λόγοι που παρακολουθείτο».

Σχετικά με την σύγκρουση Γεραπετρίτη – Βενιζέλου και κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα γιατί είναι λιγότερο σημαντικό να παρακολουθείται ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο ενδεχομένως να συντρέχουν λόγοι, από το να παρακολουθείται ένας πολίτης, ο κ. Πανούσης τόνισε πως «ο  κ. Βενιζέλος είπε ότι οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές θα πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση με περισσότερες εγγυήσεις λόγω της ιδιότητάς τους. Δεν είπε ότι απαγορεύεται. Καταρχήν προσβάλλει την αρχή της ισότητος. Κατά δεύτερο λόγο έχουμε το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής που εγώ αμφιβάλλω, δεν μπορώ να ξέρω, αλλά αμφιβάλλω αν δεν παρακολουθούνταν, όταν ήταν βουλευτές επαναλαμβάνω, με αυτήν την ιδιότητα. Διότι το ερώτημα δεν είναι αν είσαι βουλευτής, αλλά γιατί ακριβώς σε παρακολουθούν. Απλώς όταν κάποιος εκλεγεί, έχει το σχετικό τεκμήριο, ωστόσο είναι θετικό να υπάρχουν εφεξής δύο εισαγγελείς που θα αποφασίζουν. Θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ασφαλιστική δικλείδα. Αλλά όχι να  απαγορεύεται η παρακολούθηση πολιτικών, όταν συντρέχουν λόγοι». Σχολιάζοντας την διαφορετική θέση των δύο καθηγητών, ο πρώην υπουργός δήλωσε  πως  «δύο άνθρωποι, συνταγματολόγοι, σοβαροί και έγκυροι είπαν τις απόψεις τους. Στα νομικά όπως ξέρετε, οι διχογνωμίες υπάρχουν. Ο καθένας, ανάλογα με το σε ποιον χώρο ανήκει,  υποστηρίζει την άποψη που πολιτικά τον ενδιαφέρει, όχι συνταγματικά. Συνταγματικά ισορροπούν λιγάκι, θα ισορροπήσουν στο τέλος».

Για το αν θα πρέπει να ελεγχθούν και οι καταγγελίες πολιτικών ότι παρακολουθούνταν επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Πανούσης υπογράμμισε:

«Αυτό θα γίνει στη Βουλή, συμψηφισμός. Και είναι λογικό από τη μεριά της κυβέρνησης να πει πως κάνατε έντεκα χιλιάδες παρακολουθήσεις εσείς, δέκα τέσσερις  χιλιάδες εμείς. Εσάς  σας καταγγέλλουν πρώην υπουργοί σας ότι τους παρακολουθούσατε, κι εσείς λέτε ότι παρακολουθούσαμε τον Ανδρουλάκη, και θα συμψηφίσουν στο τέλος, τι θα κάνουν; Θα τα βγάλουν όλα στον αέρα; Θα πει δηλαδή ο κ. Τσίπρας εγώ τον Βαρουφάκη τον παρακολουθούσα διότι δεν ξέρω τι έκανε»

Τέλος αναρωτήθηκε «γιατί ο κ Μητσοτάκης δε πήγε σε πρόωρε εκλογές τις οποίες απέκλεισε, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται και εξέφρασε την υπόνοια πως «ίσως να ήταν γνωστό  πως θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη και δε θα ήθελε οι εκλογές να γίνουν με αυτό το διακύβευμα, άλλωστε στις εκλογές δεν κρίνεται το κράτος δικαίου» σημείωσε με έμφαση.

Η αναφορά στην ανάγκη εποπτείας της ΕΥΠ από τον πρωθυπουργό εδώ: Η αναφορά στις τοποθετήσεις Βενιζέλου και Γεραπετρίτη στις υποκλοπές εδώ: Η αναφορά στη συζήτηση των επισυνδέσεων στη Βουλή εδώ: Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…