Print this page

Στη χθεσινή διαδικασία για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής αλλά και στην επικείμενη ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 και στην εκπομπή του Δημήτρη Βενιέρη.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι υπήρξε δημόσια πρόσκληση ώστε όποιος θέλει μπορεί να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και να προσέλθει να ψηφίσει μόνο για τον πρόεδρο του κόμματος.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ικανό ιστό – πρώτη φορά σε κόμμα της Αριστεράς υπάρχει τέτοια διαδικασία – που θα πρέπει εμείς να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα, αυτός ο υπερδιπλασιασμός των μελών, που λέει ότι στο βασικό καθήκον είναι να συγκροτήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση και να φύγει με εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογράμμισε.
Για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βίτσας τόνισε: «Δεν θεωρώ ότι είναι καλό που έχει διαμορφωθεί μια τέτοια κατάσταση. Οπωσδήποτε σέβομαι τις αποφάσεις που παίρνουν τα εκεί κόμματα. Βεβαίως συμφωνώ με τα κόμματα που είναι πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε στην Φινλανδία με την Αριστερά και τους Οικολόγους.
Υπάρχει το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει. Εμένα όμως με ανησυχεί ότι ξανά η πολιτική ζωή του πλανήτη στρατιωτικοποιείται, και υπάρχει αυτή η απειλή».
Ερωτηθείς εάν ορθώς η ελληνική κυβέρνηση λέει «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρώην υπουργός υπογράμμισε:
«Νομίζω ότι δεν θα βάζαμε κι εμείς βέτο...δε θα βάζαμε βέτο...στην συμφωνία θα ζητάγαμε πολύ διαφορετικά ανταλλάγματα, αλλά σας λέω, πάντοτε πρέπει να γίνεται σεβαστό και το τι θέλει κάθε λαός. Αυτή τη στιγμή η Φινλανδία και η Σουηδία νιώθουν ότι απειλούνται από μια δύναμη, τη Ρωσία για παράδειγμα – η Ρωσία βέβαια η σημερινή δεν έχει καμία σχέση με την Σοβιετική Ενωση ακόμα και στα λόγια...
Εμείς στο ζήτημα του ΝΑΤΟ, θα ζητούσαμε με διαφορετικό τρόπο να κινούνται οι στρατιωτικοί συνασπισμοί, άλλωστε ξέρετε ότι εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική και αμυντική πολιτική της Ευρώπης.
Το να υπάρχει, θά’λεγε κανένας, Ευρωστρατός, ή κοινή αμυντική πολιτική της Ευρώπης, και συγχρόνως να υπάρχει ΝΑΤΟ, είναι δύο πράγματα που δεν ταυτίζονται, είναι δύο πράγματα ενάντια το ένα στο άλλο».

Η αναφορά στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας εδώ: Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…