Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro, o ηγέτης της Γαλλίας έγραψε στην πλατφόρμα X σήμερα το πρωί «Τα καταφέραμε», αναρτώντας κι ένα βίντεο που απεικονίζει τον καθεδρικό ναό, ενώ ακούγεται η μελωδική φωνή της Εντίθ Πιαφ.
Οκτώ ημέρες πριν από την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων, ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο εσωτερικό του κτιρίου έχοντας στο πλευρό του την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, τη δήμαρχο της «πόλης του φωτός» Αν Ινταλγκό και τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε στην εξωτερική πλατεία.
Notre-Dame de Paris.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 29, 2024
Dernière visite de chantier avant la réouverture.https://t.co/YDlhum5by8
Η περιήγηση του Μακρόν μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση. Η βόλτα του στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων ξεκίνησε μετά τις 11:30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει ομιλία «στην πλατεία» του καθεδρικού ναού το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου. Την επόμενη ημέρα θα τελεστεί η πρώτη λειτουργία του ναού, ο οποίος τον Απρίλιο του 2019 τυλίχθηκε στις φλόγες
Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Γαλλίας, η Παναγία των Παρισίων ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες της στο κοινό.
Paris firefighters release dramatic footage of their battle to save Notre Dame https://t.co/hj8A8vUJSw pic.twitter.com/sB69AYrq8H
— TIME (@TIME) April 16, 2019
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων του καθεδρικού ναού - ένα 24ωρο πριν από την πρώτη λειτουργία - ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει το «παρών» για να επισημάνει ότι πρόκειται για «μια μορφή αναγέννησης του κτιρίου».
Έχοντας επίγνωση της διεθνούς εμβέλειας που θα λάβει η τελετή των εγκαινίων, ο αρχηγός της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας θα εκφωνήσει μια αρκετά σύντομη ομιλία καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα της επαναλειτουργίας της Παναγίας των Παρισίων, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Επιπλέον, o ένοικος των Ηλυσίων αναμένεται να ευχαριστήσει από καρδιάς τους οικοδόμους και όλους όσοι συνέβαλαν στην αναπαλαίωση του καθεδρικού ναού σε χρόνο ρεκόρ.
Με δεκαπέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θεωρείται ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας. Είναι τόσο τόπος λατρείας όσο και μνημείο, μαρτυρώντας την ιστορία του Παρισιού από την κατασκευή του.
Nous y sommes. pic.twitter.com/oBjrTpuvFZ
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 29, 2024
Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019, η Παναγία των Παρισίων επιστρέφει επιτέλους στη ζωή καλωσορίζοντας επισήμως το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου του 2024. Για τον γαλλικό Τύπο, η 8η Δεκεμβρίου 2024 θα σηματοδοτήσει όχι μόνο την αναγέννηση αυτού του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, αλλά και την επιμονή και την αποφασιστικότητα όλων εκείνων που εργάστηκαν για την αποκατάστασή του. Μια ημερομηνία που πρέπει να θυμούνται όλοι οι λάτρεις του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Πρόκειται για ένα κτίριο-ορόσημο στο Παρίσι, όπως ακριβώς και το προαύλιό του, το οποίο στεγάζει την αρχαιολογική κρύπτη της Ole de la Cite, διατηρώντας τα απομεινάρια ενός Παρισιού του παρελθόντος.
H επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων θα συνοδευτεί από μια σειρά νέων χαρακτηριστικών: ένα πλήρως ανασχεδιασμένο προαύλιο, δωρεάν κρατήσεις για τον περιορισμό της ροής των επισκεπτών και μια διαδρομή περιήγησης για την ανακάλυψη των ανακαινισμένων θησαυρών.
Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου θα τελεστεί η πρώτη λειτουργία που θα σηματοδοτήσει αυτό το ιστορικό γεγονός, ενώ θα ακολουθήσουν εορτασμοί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους έως τον Ιούνιο του 2025, σε συνδυασμό με το επετειακό έτος για τους προσκυνητές. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα δωρεάν σύστημα κρατήσεων μέσω ειδικής εφαρμογής, η οποία θα είναι προσβάσιμη σε λίγες ημέρες.
Για όσους επιθυμούν να προσευχηθούν ή να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, θα δημιουργηθεί ειδική ουρά, αν και η αναμονή μπορεί να είναι μεγάλη ανάλογα με την κίνηση των επισκεπτών.
Προς το παρόν, η είσοδος είναι ελεύθερη. Για την πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο, έναν ξεχωριστό χώρο που φιλοξενεί λειτουργικά και ιστορικά αντικείμενα, απαιτείται εισιτήριο.
Ωστόσο, η είσοδος μπορεί να γίνει επί πληρωμή. Αυτό είχε ζητήσει σε παλαιότερη δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρασιντά Ντατί στην εφημερίδα Le Figarο τονίζοντας ότι η χρέωση της εισόδου στην Παναγία των Παρισίων θα έσωζε όλες τις εκκλησίες της Γαλλίας. Η τιμή του εισιτηρίου υπολογίζεται στα 5 ευρώ. Ωστόσο, η υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι το εισιτήριο δεν σχετίζεται με τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες του καθεδρικού ναού.
A glorious day! The bells of Notre Dame in Paris rang this morning for the first time since the fire in 2019! pic.twitter.com/HVSgTleS6I
— Today in History (@HistoryNutOTD) November 8, 2024
Εάν η είσοδος στην Παναγία των Παρισίων χρεωνόταν, η πρόσβαση σε αυτές τις θρησκευτικές τελετές θα έπρεπε να είναι δωρεάν. Ο προαύλιος χώρος έχει επανασχεδιαστεί για να προσφέρει έναν πιο φιλόξενο, γεμάτο φυτά χώρο, με εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες και τους πιστούς. Αυτή η μεταμόρφωση έχει ως στόχο να κάνει την εμπειρία της Παναγίας των Παρισίων πιο πνευματική, επιτρέποντας στους επισκέπτες να απολαύσουν το ανακαινισμένο περιβάλλον γύρω από αυτό το μνημείο.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν το καμπαναριό που αποκαταστάθηκε καθώς και την οροφή του κυρίως ναού και της χορωδίας. Θα προσφερθούν τρεις θεματικές διαδρομές ξενάγησης, καθεμία από τις οποίες θα επιτρέψει στους επισκέπτες να ανακαλύψουν διαφορετικές πτυχές του καθεδρικού ναού, από τη θρησκευτική κληρονομιά του μέχρι τα έργα τέχνης του. Πλήρεις ξεναγήσεις και πρόσβαση ανά ομάδες θα είναι διαθέσιμες από τον Ιούνιο του 2025.
πηγή protothema.gr